“Mestonderzoek om te monitoren”

Het is mogelijk om de mest van je paard te laten onderzoeken op wormeieren dmv mestonderzoek via de McMaster methode.

Blind ontwormen is verleden tijd en de mest laten onderzoeken via een mestonderzoek is een goede methode om je paard te monitoren op wormen.

Tijdens het mestonderzoek vindt een wormeitelling plaats. Hierbij wordt het aantal Eggs Per Gram (EPG) geteld. Het aantal eieren per gram mest geeft een indicatie van de ernst van de wormbesmetting van een paard. Afhankelijk van de gevonden EPG uitslag dient een paard al dan niet te worden ontwormt. De wormenkuur zelf gaat via de dierenarts.

 

Mogelijke uitslagen:

Bij een EPG < 200 is er geen wormenkuur nodig.

Bij een EPG tussen de 200 en 500 zal afhankelijk van de leefsituatie een advies worden gegeven voor een eventuele wormenkuur.

Bij een EPG > 500 is er sprake van een wormbesmetting.

 

Sommige wormen oa horzellarven, aarsmaden en lintworm kunnen niet of moeilijk worden aangetoond door middel van mestonderzoek. Het is daarom verstandig om 1 keer per jaar na de eerste nachtvorst een ontwormingsmiddel te gebruiken welke ook actief is tegen horzellarven en lintworm.

 

Het is heel belangrijk om te overdoseren bij het geven van een wormenkuur want onderdoseren werkt wormresistentie in de hand!!